Ontvetten

Ontvetting is erg belangrijk voor een optimale aanhechting van de coating. Bij Deege Coating Moerdijk werken wij uitsluitend met ontvettingsmiddelen die uit watergedragen producten bestaan. Daarmee worden producten, voorafgaand aan de voorbewerking en het coaten, zorgvuldig ontdaan van op het oppervlak aanwezig vet, olie of smeer. Siliconen worden niet verwijderd in het proces. Het is ten strengste verboden om producten aan te leveren met siliconen omdat deze onze baden vervuilen en ook andere producten zullen besmetten!

Beitsen

Het beitsen is een chemisch proces waarbij de oxidelaag van het aluminium verwijderd wordt.  Deze dieptereiniging is een absolute must in het proces.  Het beitsen gebeurt in een zuur milieu en onder zeer strikte voorwaarden. Er wordt minimaal 1 gr/m2 van het oppervlak afgebeitst. In agressieve omgevingen (bijvoorbeeld aan de kust) dient er extra beitsbehandeling plaats te vinden waarbij er minimaal  2 gr/m2  verwijderd wordt. Deze voorhandeling noemt men het Seaside procedé.  Seaside is een toevoeging op het Qualicoat-label, waarbij middels extra beitsbehandelingen meer vervuiling aan het oppervlakte van het aluminium verwijderd wordt. Hierdoor wordt de legering waarop de conversielaag aangebracht wordt zuiverder, waardoor uiteindelijk de conversielaag effectiever is. Dit heeft als eindresultaat dat de hechting van de poedercoating ook sterk verbetert. Meer informatie over wanneer Seaside vereist is, vindt u hier.

Zirconiseren

Als laatste stap in de voorbehandeling wordt er een chroomvrije conversielaag aangebracht op het aluminium. Het proces van voorbehandeling is een zeer kritisch proces. Dat wordt door ons eigen interne laboratorium (lees verder) zeer strikt opgevolgd conform de richtlijnen van de chemieleverancier, de inspecteurs van Qualicoat  en onze eigen inzichten over dit proces.

In de meeste gevallen wordt het voorbehandelingsproces gevolgd door het poedercoaten. Bedrijven die aluminium profielen of zetwerk van een kunststof film voorzien, laten vaak de werkstukken alleen zirconiseren om een optimale hechting van de folie te krijgen.


« Terug naar 'Voorbehandeling'
 
 
Bel mij